E-učilnica E-indeks Slovensko English

Spoštovani udeleženci srečanja na Otočcu!

Tako imenovani mednarodni otoški forumi odličnosti in mojstrstva so se v javnosti uveljavili z novimi pristopi in iskanji, ki naj pripomorejo k uspešnemu gospodarjenju in vrhunskim poslovnim izidom ter odličnosti življenja in dela. Iskanja so bila vedno povezana tudi s tem, kako naše življenje narediti boljše. V tem smislu je bil vedno dan velik poudarek simbiozi ekonomije in kulture.

Pri uveljavljanju univerzalne odličnosti in mojstrstva moramo upoštevati veliko načel in poudarkov. Če hočemo biti vrhunski, moramo imeti veliko različnega znanja. Velikokrat nam pomaga tudi ustrezen pristop oziroma miselna naravnanost. Drobna, preprosta misel velikokrat vodi k odličnosti in mojstrstvu. Upoštevati in razvijati je treba tudi kulturo oziroma sistem vrednot medsebojnega zaupanja, spoštovanja in sodelovanja. Nenehno se je treba izobraževati in iskati najboljše trajnostne rešitve na svetovni ravni.

Ta izhodišča smo pri snovanju našega enaindvajsetega foruma razumljivo upoštevali in nanj povabili tudi spoštovane gostje iz Švedske, Norveške, Finske in Danske, ki bodo predstavile poti odličnosti in mojstrstva držav, iz katerih prihajajo. Te poti bi lahko imenovali tudi skandinavski model. Ta ima zelo veliko elementov, ki so pomembni gradniki univerzalne odličnosti. Trdno namreč verjamemo, da je tudi v sedanjih globalizacijskih razmerah in stiskah potrebno in nujno iskati in potrjevati univerzalne vzorce za zdravo življenje in uspešno delo, ki bodo v korist vsem gospodarstvom in narodom.

Referati in celotno dogajanje na forumu bodo povezani s sintagmo »več in bolje«, ki je temelj rasti, razvoja in napredka, ter filozofijo »in – in«, ki je vsebinska podlaga inovativnosti in jo na naših forumih gojimo že od začetka.

Obravnavali bomo tudi otoško strategijo univerzalne odličnosti in mojstrstva, s katero želimo podati odgovore na velike izzive sedanjosti in prihodnosti.

Živimo in delujemo v izjemno zahtevnih časih. Od vseh nas je odvisno, kako trdne temelje bodo postavili za našo prihodnost. Ta nas bo sodila po našem, zlasti strateškem, razmišljanju in delovanju. Zato se bomo organizatorji 21. foruma odličnosti in mojstrstva potrudili, da bosta 21. in 22. maj 2009 posebna in izjemna dneva, polna radosti, spodbud in inovativnih zamisli.

Programski in organizacijski odbor