E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

Predstavitev FOŠ-a na strokovni konferenci GZS

Konferenca za širitev miselnih obzorij za Industrijo 4.0 "Dan najboljše prakse 2018" je potekala v izvrstnem vzdušju, v torek 2. oktobra 2018 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Hvala gre organizatorju dogodka, zlasti dr. Marjanu Riharju, da je sprejel in bil navdušen nad referatom z naslovom "Reprocesiranje in restruktura 3.0 industrije v 4.0 iz vidika človeka v organizaciji", ki ga je predstavila dr. Tanja Balažic Peček.

V prispevku je avtorica prepletla praktične izkušnje s področja digitalizacije proizvodnih procesov z znanstveno umeščenostjo avtopoieze v organizaciji in družbi. Podala je razloge za 4.0 (r)evolucijo z izmenjavo re-procesiranja in re-strukturiranja organizacije. Zaradi obsežne transformacije družbe je že zaznati 5.0 (r)evolucijo, ki pa ne bo industrijska ampak kvantna z eksponentno rastjo.

Človek je osrednja točka prispevka, ki čuti, razmišlja, usmerja in deluje v procesu ter zavestno obvladuje procese. Avtorica avtopoiezo predstavi kot kompleksne procese notranje samoorganizacije in samoprodukcije, kot jih poznamo v bioloških sistemih. V družbenih sistemih pa avtopoieza pomeni povezavo človeka na antropološki način z organizacijo in družbo. Avtopoietski sistem je živ, je del našega življenja in dela, zato je naloga vseh, da postane dinamika življenja odraz našega zdravega svobodnega ustvarjanja v ljubezni akcije.

Dr. Tanja Balažic Peček je predstavila novodobno misel FOŠ-a v znanstveni monografiji z naslovom Temelji avtopoieze v organizaciji: Avtopoietska 4.0 (r)evolucija človeka, s ključnimi poudarki, ki sta jih oblikovala s prof. dr. Borisom Bukovcem. Zanima nas cilj 4.0 (r)evolucije, ki se bo nadaljeval v 5.0, ne samo kot digitalizacija ampak kognitivna evolucija človeka v povezovanju znanosti – umetnosti – visokih tehnologij – duhovnosti.

Zbrano občinstvo je premagalo strah in zaploskalo, organizator pa je pohvalil predstavitev, saj je bilo predavanje med publiko zelo dobro sprejeto, srečanje pa je zaključil z željo, da se prijetno sodelovanje nadaljuje.

Pripravila dr. Tanja Balažic Peček


Predstavitev FOŠ-a na strokovni konferenci GZS
Predstavitev FOŠ-a na strokovni konferenci GZS
Predstavitev FOŠ-a na strokovni konferenci GZS
Predstavitev FOŠ-a na strokovni konferenci GZS
Predstavitev FOŠ-a na strokovni konferenci GZS

‹ Nazaj