E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

FOŠ pridobila certifikat skladnosti z zahtevami standarda SIST ISO/IEC 27001

Pred tremi leti je naša fakulteta kot prva fakulteta v Sloveniji svoj sistem vodenja certificirala po zahtevah standarda sistema vodenja kakovosti SIST EN ISO 9001. Ker je veljavnost certifikata vezana na obdobje treh let, smo bili v letošnjem oktobru za potrebe njegove obnove deležni dvodnevnega obiska presojevalcev mednarodne certifikacijke hiše Bureau Veritas (BV). Ker smo celotno letošnje leto naš obstoječi sistem vodenja nadgrajevali z zahtevami določil standarda SIST ISO/IEC 27001, ki opredeljuje sistem upravljanja informacijske varnosti (SUVI), sta presojevalca BV, Miran Gašper in Ivan Črv izvedla integrirano presojo po zahtevah obeh standardov. Kot vodilo sta pri tem uporabila tudi naš Poslovnik sistema vodenja kakor od sedaj naprej imenujemo naš krovni dokument, ki smo ga do sedaj imeli naslovljenega kot Poslovnik kakovosti.

Zavestno se nismo odločili za dodaten poslovnik, kot je to pretežna praksa v našem okolju, temveč smo v obstoječem poslovniku kakovosti smiselno dodali zahteve SUVI in s tem sistemsko izboljšali zagotavljanje njegove zaupnosti, celovitosti in razpoložljivosti. Zavedamo se, da je vse to bistvenega pomena za vzdrževanje konkurenčnosti in zakonitosti kot tudi povečanja zaupanja do FOŠ. S tem smo se zavezali k periodičnemu izvajanju rednega pregledovanja obsega SUVI, analizi in upravljanja tveganj, spremljanju učinkovitosti izvajanja kontrol skozi notranje presoje in k rednemu ozaveščanju zaposlenih in pogodbenih sodelavcev.

Zelo smo veseli in ponosni, da smo celoten projekt uvedbe zahtev SUVI po določilih standarda SIST ISO/IEC 27001 izvedli v sodelovanju z našo študentko visokošolskega strokovnega programa Menedžment kakovosti, Alenko Glas, ki bo vsa ta spoznanja povzela v svoji in »naši« diplomski nalogi. Podobne izzive ponujamo in jih bomo z veseljem sprejemali tudi še v naprej. Ker ima naš sistem vodenja FOŠ že vgrajene zahteve modela odličnosti EFQM, bomo tako v naslednjem letu pripravili tudi vlogo na razpis za Priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost. Tudi pri tem naslednjem koraku ponujamo priložnost zainteresiranim študentom, da se nam pri oblikovanju vloge pridružijo in spoznanja povzamejo v sklopu svoje diplomske oziroma magistrske naloge.

Ta pomembna novica pa ne bi bila celovita, če ne bi omenil ključne koordinacijske in izvedbene vloge naše sodelavke Jerneje Šurla Gašperšič, ki je postala tudi skrbnica ter s tem tudi predstavnica vodstva za sistem vodenja FOŠ.
Še enkrat iskrena hvala Alenki in Jerneji.

Kot dekan sem v celotni pripravi in izvedbi projekta kot tudi pri sami certifikaciji sodeloval na podlagi svojega globokega prepričanja, da mora fakulteta, ki izvaja študijske programe iz področja menedžmenta kakovosti svojo verodostojnost dokazovati z lastnim zgledom – torej mora v predavalnici podano teorijo v lastni praksi tudi uveljavljati. Ponosen sem, da smo pri tem imeli brezpogojno podporo s strani Senata, celotnega akademskega zbora in administrativnega osebja FOŠ.

Ob tej priložnosti tudi najavljam in vse vljudno vabim na slavnostno podelitev obeh certifikatov, ki bo 17. decembra v sklopu Dneva FOŠ.

 

izr. prof. dr. Boris Bukovec, dekan


‹ Nazaj