E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

Negotovost glede zaposlitve

V obdobju negotovosti na delovnem mestu se lahko pri vsakem posamezniku pojavi slaba volja, malodušje, jeza in drugi trenutki, v katerih se lahko sramujete ali krivite sebe. Prostovoljno se svojega psihološkega trpljenja ni mogoče znebiti, lahko pa se mu izognete.

Trg dela in narava dela sta se v zadnjih 30–40 letih bistveno spremenila: več je negotovih zaposlitev, vedno več je novih proizvodni sistemi, zmanjšuje se število zaposlenih, javne službe se privatizirajo, nastajajo nova delovna mesta...

Ti vidiki - skupaj s posebnimi pogoji zaposlitve in načinom dela - povečujejo negotovost na delovnem mestu, ki jo lahko opredelimo kot psihosocialni stres na profesionalni ravni, ki ga povzročajo pogoji zaposlitve in organizacije dela, in odraža delavčevo dojemanje strahu pred izgubo dela ali nestabilnost. Negotovost zaposlitve je še posebej problematična, ker je nepredvidljiva in neobvladljiva. Z zmanjšanjem teh spremenljivk bi lahko ublažili negativne posledice, vendar to ni vedno mogoče ali izvedljivo.

Pomembno je poudariti, da ni vse pod našim nadzorom: nadzorujemo lahko IZBIRE in DEJANJA, ne moremo pa nadzorovati ČUSTEV, MISLI, DRUGIH LJUDI, PRETEKLOSTI ali PRIHODNOSTI. Izhajajoč iz te predpostavke lahko trdimo, da je prožen um za obvladovanje negotovosti na delovnem mestu učinkovitejši od rigidnega.

Več o tem si preberite v novem WELLy članku, kjer so opisani tudi nasveti za spopadanje z negotovostjo na delovnem mestu.

 


‹ Nazaj