E-učilnica E-indeks Slovensko English

Razlogi za ŠTUDIJ

Razlogi za študij MENEDŽMENTA

Razlogi za študij menedžmenta na FAKULTETI ZA ORGANIZACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU (VS, MAG, DR)

Animacijski dopis

Zakaj študirati v Novem mestu?

Študentsko življenje v Novem mestu

Društvo novomeških študentov (DNŠ) skupaj s svojimi zavodi (LokalPatriot, Goga in Situla) že več kot dve desetletji skrbi za dogajanje tako v Novem mestu kot tudi širše. DNŠ poznajo mladi predvsem kot organizatorja projektov Grem domov v Novo mesto, Cvičkarija, Kolektivc, DNŠ Sessions, Jadranje DNŠ, Parkliga in Parktek… Društvo deluje na petih različnih področjih, in sicer: izobraževanje, sociala, šport, kultura in turizem.

Dogajanje v mestu je pestro in dinamično skozi celo leto. Jazzinty je v desetih letih iz majhne delavnice prerasel v enega najpomembnejših jazzovskih festivalov v Sloveniji. Predstavlja glasbeno akademijo svetovnega formata z izbranimi mednarodnimi mentorji iz Evrope in ZDA ter talentiranimi skupinami mednarodnih udeležencev. Dogajanje v Novem mestu bogatijo tudi številni drugi dogodki: Festival uličnega gledališča Rudi Potepuški, Lutkovni festival Gunclfest, Novomeški poletni večeri, Muzejski vrtovi, Pljunek smeha, Noč na Krki in še in še.

Poleg festivalov, ki v prestolnico Dolenjske vsako leto privabijo množico mladih, bogato kulturno dogajanje sooblikujejo tudi druge ustanove. Kulturni center Janeza Trdine med drugim ponuja glasbene in gledališke abonmaje. Likovna umetnost je na ogled v Galeriji Simulaker, Jakčevem domu in drugod, literarni večeri potekajo v Knjigarni Goga in Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, center urbanega klubskega dogajanja je Klub LokalPatriot, alternativna scena domuje v Narodnem domu. V Novem mestu domuje tudi najmlajše profesionalno gledališče v Sloveniji – Anton Podbevšek Teater. Bogato arheološko dediščino pa predstavlja Dolenjski muzej, kjer je na ogled tudi edinstvena situlska umetnost, po kateri je Novo mesto poimenovano kot mesto situl.

Bivanje in prehrana

Novo mesto z okolico ponuja številne priložnosti za športnorekreativne dejavnosti. Podate se lahko po kolesarskih in pohodniških poteh, ki vas bodo popeljale po znamenitih dolenjskih gričih in bližnjih Gorjancih. Zeleno lepotico, reko Krko, pa spoznavate s čolni, ki si jih lahko tudi izposodite. Razvajate se lahko v wellness centrih. Na voljo so še tenis, jahanje, golf in panoramski poleti na letališču v Prečni, dvoranski športi, večnamenska športna igrišča, ples in borilne veščine ter mnogo ostalih zanimivih aktivnosti.

Študentom sta v Novem mestu namenjena dva študentska domova. Le nekaj minut iz središča mesta se nahaja Dijaški in študentski dom Novo mesto. V celotno prenovljenem študentskem domu so na voljo dvoposteljne sobe in apartmaji. Pri prenovi so želeli zasnovati prijetno in dinamično bivalno okolje za 174 študentov. Posebno pozornost so namenili nastanitvi invalidov in študentskih družin. V kletnih prostorih so uredili prostor za druženje študentov, saj so se želeli približati potrebam študentov. Poleg doma je urejeno parkirišče in zunanja športna igrišča. Študentje lahko v domski kuhinji koristijo študentske bone.

Zagotovo pa je svojevrstna tudi Situla, ki se nahaja v starem mestnem jedru in jo je Lonely Planet v svoji izdaji Slovenia 2010 poimenoval kot najlepši hostel v Sloveniji. Študentom je na voljo 21 postelj v 7 sobah, 4 kopalnice, 2 kuhinji in 2 dnevna skupna prostora z LCD televizorji, vsi prostori pa so opremljeni z brezžičnim dostopom do interneta. Študentski dom Situla s pozicijo v centru Novega mesta - v bližini fakultet, študijske knjižnice Mirana Jarca, Ragovega loga, športnega parka Loka in ne nazadnje kluba LokalPatriot, študentom ponuja pestro dogajanje na dosegu roke. V prostorih hostla in študentskega doma sta tudi kavarna in restavracija Situla, kjer so študentom na voljo študentska kosila.