E-učilnica E-indeks Slovensko English

Ob uspehih nagradite sami sebe

V modelu odličnosti EFQM je v merilu »Voditeljstvo« zapisano, da vodje krepijo kulturo odličnosti med zaposlenimi tudi na tak način, da pravočasno in ustrezno izražajo priznanja timom in posameznikom za njihova prizadevanja na vseh ravneh organizacije.

Kako se tega kot vodje najbolj učinkovito naučimo? Osebno menim, da s preverjanjem delovanja te logike na osebni ravni. Ko bomo sami na sebi občutili »blagodejno« delovanje te »formule«, jo bomo lažje in bolj iskreno uporabili v poslovnem okolju. Odločite se, da boste sami sebe izrekli priznanje ob osebnih dosežkih.

Praznujete rojstni dan – sami sebi kupite zanimivo knjigo. Imenitno se vam zdi, da ste uspešno zaključili pomemben projekt – sami sebe ali pa prijatelje povabite na ogled gledališke predstave. Imate prijeten občutek, da je bil dan naporen a uspešen – privoščite si dolg sprehod. Zaključili ste študij na fakulteti – naredite si svoj »dan zmage« in uresničite si vsaj eno od želja, ki so se vam pojavile v otroških sanjah. Dosegli ste pomemben dosežek v vaši poklicni karieri – nagradite se z daljšim potovanjem, da »najdete« pozabljene sanje in greste novim izzivom nasproti.

Ko sami sebi dokazujemo da zmoremo nam proslavljene dosežkov pomaga graditi pozitivno samopodobo, ko pa se nam nizajo neuspehi, pa moramo le te smiselno »relativizirati«. Tudi v takih primerih moramo prepoznati priložnost za »priznavanje prizadevanja«. Če smo kljub »realnemu neuspehu« vlagali v aktivnost svoj osebni maksimum, potem ne »napadajmo« svoje samopodobe. Nagradimo se za svoje prizadevanje.

Pri tem razmišljanju sem vseskozi imel v mislih študente, ki jih čakajo »delovne počitnice« in jesenski izpitni roki. Če ste opravili več kot polovico izpitov – potem si »vzemite sorazmerno nagrado« za opravljene in ta naj vam pomaga sproščati vaše ustvarjalne potenciale, ki jih boste potrebovali za uspeh na jesenskih rokih.

Saj bo šlo. Potrebno je pozitivno razmišljanje, vztrajnost pri študiju in vizualiziaciji uspeha. Športniki to vedo. Zmaga na tekmi se zgodi najprej v glavi – tako se tudi uspeh na izpitu zgodi najprej v glavi. Kot športnik greš na tekmo da zmagaš – kot študent greš na izpit da ga uspešno opraviš.

 

 

izr. prof. dr. Boris Bukovec,

dekan

Krdf02_7_Xc