E-učilnica E-indeks Slovensko English

Uspešnost = kaj x kako

Ob pojavu katerega koli problema ali priložnosti si moramo odgovoriti na vprašanje, kaj narediti, istočasno pa moramo oblikovati tudi odgovor na vprašanje, kako narediti. Predvsem odsotnost ali pa neustreznost odgovora »kako«, je pogosto vzrok za neuspeh.

Lahko bi postavili metaforično enačbo:

USPEŠNOST OBVLADOVANJA SPREMEMB = KAJ x KAKO

Enačba kaže, da uspešnosti ne smemo upoštevati kot seštevek, temveč kot zmnožek »kaj« in »kako«, kjer ustreznost in prisotnost obeh faktorjev zagotavljata uspeh. V nasprotnem primeru pa še tako dober »kaj« ob neustreznem »kako« ne daje želenih učinkov. Velja tudi obratno.

Bistvo je v razumevanju dejstva, da so v formuli uspešnosti faktorji in ne seštevanci.

Uspešnost obvladovanja sprememb je v uravnoteženem multipliciranju in ne v enostavnem seštevanju, pri čemer imajo paradigme, pristopi in modeli odločujoč ter velik pomen.

Proces obvladovanja sprememb, s katerim odgovarjamo na vprašanje »kako izvesti spremembe«, ima v svoji zasnovi več brezčasnosti kot pa vsebina sprememb sama. Vsebina, torej odgovor na vprašanje »kaj spremeniti«, je bolj obeležena s trenutno interakcijo organizacije z okoljem ter iskanjem vsebine na izzive okolja v smislu težnje po realizaciji lastne vizije in poslanstva.

 

prof. dr. Boris Bukovec,
dekan

O4wQbxvYJjo