E-učilnica E-indeks Slovensko English

2014-12-07: Osebna odličnost

Svojo najljubšo razlago o osebni odličnosti prepoznavam v knjigi Stephena Bertmana »Vzpenjanje na Olimp: miti in modrosti starih Grkov«. Avtor navaja, da tako kot osem visokih stebrov, ki še vedno podpirajo Partenon, obstaja tudi osem idejnih stebrov, ki so držali pokonci zgradbo takratne grške civilizacije. Vsako posamično načelo predstavlja posamezno, dinamično idejo, vseh osem skupaj pa predstavlja koncept oziroma paradigmo takratne civilizacije. Ti stebri grške modrosti so:

· Humanizem.

· Iskanje odličnosti.

· Zmernost.

· Samospoznanje.

· Razum.

· Nenehna radovednost.

· Ljubezen do svobode.

· Individualizem.

Avtor v nadaljevanju razlaga, da nam individualizem omogoča, da vidimo sami sebe kot edinstvene, vendar lahko to edinstvenost uresničimo le skozi ljubezen do svobode. V svobodnem okolju lahko nenehno razvijamo radovednost. S postavljanjem vprašanj krepimo našo zmožnost mišljenja. Z rabo razuma pridobivamo samospoznanje. S samospoznajem se učimo pomembnosti zmernosti in iskanja odličnosti. Če prakticiramo oboje, izpopolnjujemo naše sposobnosti in ostajamo zvesti konceptu humanizma. 

Grki so odličnost pojmovali kot dinamičen proces duhovne rasti oziroma kot razvijanje posameznika v smeri polnega uresničenja svojih notranjih potencialov. Odličnosti niso pripisovali statičnosti ampak so jo pojmovali kot proces samopreseganja. Iskanje odličnosti pri Grkih ni pomenilo isto kot dosežen uspeh ampak je pomenilo iskanje oziroma dejanje poizkušanja. V tem kontekst je smisel odličnosti v tem, da smo kar se da dobri v kateri koli vlogi, ki jo izberemo ali nam jo prinese življenje. 

Ta sklic na stare Grke v zamiku treh tisočletij se mi zdi še vedno oziroma že spet aktualen.

 

Obilo osebne odličnosti vam želim, v letu 2015!

 

izr. prof. dr. Boris Bukovec,
dekan

ic2eY1K8Sjo