E-učilnica E-indeks Slovensko English

2. velika nagrada odličnosti in mojstrstva, leto 1999

2. velika nagrada odličnosti in mojstrstva, leto 1999Prejemnik: baletna umetnika Pia in Pino Mlakar

Obrazložitev:

Nagrada Foruma odličnosti leta 1999, Piji in Pinu Mlakarju, je priznanje za ustvarjalnost in zahvala za dolgoletno posredovanje slovenske odličnosti svetu. S svojim življenjem in delom sta zadostila vsem visokim kriterijem ,ki jih mora izpolnjevati dobitnik tega visokega priznanja. Že dolgo pred tem ko je nastala samostojna Slovenija, sta s svojo umetnostjo in vrhunskimi dosežki in mojstrstvom ponesla glas naše dežele daleč po svetu.

Nikoli se nista zadovoljila s povprečjem. Vedno sta iskala simbiozo že preizkušenih ter novih poti svojega baletnega izražanja s tem, da sta težila k originalnosti oziroma svojevrstni drugačnosti – popolnosti. Do nje sta prišla s trdim delom, inovativnim razmišljanjem in »velikim« srcem.

Poudarek gre tudi k njunem izjemnem pedagoškem delu. Nešteto mladim sta se dobesedno predajala in jim vsadila veselje do baletne umetnosti in jih vzgojila v nadpovprečne umetnike in osebnosti. To sta delala s svojim zgledom, ki je najboljši učitelj in vzgojitelj.

Poleg njune virtuoznosti v čisto tehničnem smislu, pa gre izreden pomen njunim človeškim osebnostnim značilnostim, ki ju delajo velike. Njuno medsebojno spoštovanje, njuna vizija odličnosti in mojstrstva, njuni visoko postavljeni cilji ter discipline ter vztrajnost da sta to dosegla, ter tudi druge vrednote, bodo mladim še naprej dober napotek za nadaljnjo rast slovenske identitete ob prehodu iz starega v novo tisočletje.