E-učilnica E-indeks Slovensko English

13. velika nagrada odličnosti in mojstrstva, leto 2010

Letošnji prejemnik velike nagrade odličnosti in mojstrstva Otočec 2010 je legendarni olimpionik Miroslav Cerar. Velikemu športniku sta nagrado izročila mag. Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta in Zvezdana Bajc, predsednica Društva ekonomistov Dolenjske in Bele krajine. Skulpturo, ki jo je prejel nagrajenec, je izdelal kipar Rudi Stopar, ta jo je tudi predstavil z njemu lastno iskrivostjo.

V okviru forumov na Otočcu podeljujemo veliko nagrado odličnosti in mojstrstva, ki je namenjena za izjemne dosežke na področju znanosti, kulture, umetnosti, športa, gospodarstva. Prejmejo jo tisti enkratni ljudje, ki poleg  dosežkov vsak na svojem področju storijo veliko, za promocijo in prepoznavnost Slovenije kakor tudi univerzalnih človekovih vrednot. Organizatorji so se kmalu po nastanku Otoških forumov odličnosti in mojstrstva začeli zavedati, da ni dovolj samo teoretično razpravljati o odličnosti in mojstrstvu. Potrebni so praktični zgledi, ki pomenijo motivacijo mladim in manj mladim.

Ni veliko ljudi, ki bi že v času življenja postali legende in s tem vzor mnogim. Danes pa imamo priložnost, da z veliko nagrado odličnosti in mojstrstva počastimo legendo slovenskega športa in daleč najuspešnejšega športnika Slovenije vseh časov – gospoda Miroslava Cerarja. V svoji izjemni gimnastični karieri je osvojil 30 odličij, med drugim dva naslova olimpijskega prvaka, štiri naslove svetovnega in deset naslovov evropskega prvaka. Morda ga poznamo predvsem kot enkratnega šampiona, manj pa po drugih vrednotah in lastnostih, ki krasijo odličnika in mojstra. Kajti letošnji nagrajenec je predvsem velik človek, ki ga spoštujejo Slovenci in tudi mednarodna javnost.

Večina pozna Miroslava Cerarja kot virtuoza na konju z ročaji, ki mu je poleg odličij prinesel tudi laskave vzdevke kot so kralj konja z ročaji, zlati konjenik in celo bog konja. Ampak Miroslav Cerar je bil univerzalni gimnastični mojster, ki je na prvenstvih stare celine kolajne osvajal tudi na vseh drugih orodjih, naslove evropskega prvaka pa je osvojil še na krogih, bradlji in drogu. Tudi po koncu kariere je ostal zapisan športu in bil eden izmed ustanoviteljev Olimpijskega komiteja Slovenije, Slovenske olimpijske akademije in ambasador Slovenije za šport, toleranco in fair play. Današnja velika nagrada bo obogatila njegovo zbirko visokih odlikovanj, kot so olimpijski red (L'Ordre Olympique), najvišje državno priznanje v nekdanji Jugoslaviji (nagrada AVNOJ) in Sloveniji (Bloudkova nagrada). Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti povedati, da je športna legenda tudi mož, oče in dedek.«

Po prebrani obrazložitvi je slavljenec v sproščenem klepetu z voditeljem prireditve razkril še nekaj zanimivosti iz svoje bogate športne kariere. Tako je po letu 1998, ko je prvo veliko nagrado odličnosti in mojstrstva prejel olimpionik Leon Štukelj, nagrada pripadla še enemu velikanu slovenskega športa, nepozabnemu Miroslavu Cerarju.