E-učilnica E-indeks Slovensko English

15. velika nagrada odličnosti in mojstrstva, leto 2012

prof. dr. Lučka Kajfež BogatajUtemeljitev za podelitev velike nagrade odličnosti in mojstrstva za leto 2012 prof. dr. Lučki Kajfež Bogataj, slovenski ambasadorki znanosti.

Kot odličnico jo definirajo predanost, zavzetost, strast do življenja, dela, osebnega razvoja, nenehnega učenja in iskanja vprašanj, ne odgovorov. Če dodamo še radovednost in pogum, dobimo le nekaj lastnosti, ki jih v sebi nosi doktorica Lučka Kajfež Bogataj.

Študij na Fakulteti za matematiko in fiziko je zaključila na meteorološki smeri in postala strokovnjakinja za področje biometeorološkega dinamičnega modeliranja. Vendar pa jo v Sloveniji poznamo po njenem raziskovanju podnebnih sprememb. S proučevanjem njihovih vzrokov in zlasti posledic se ukvarja že več kot dve desetletji.

Praktično jo vsi prebivalci Slovenije poznamo po njenih prodornih analizah, izjemni zavzetosti za zaščito okolja ter trajnostni razvoj in temeljitem poznavanju vsega, kar vpliva na naše okolje, ter nevarnosti, ki nam pretijo in zoper katere se moramo zavarovati. Prizadeva si tudi za popularizacijo in promocijo znanosti čim širšemu krogu ljudi, pri tem pa zagovarja, da morajo biti izobrazba in možnosti za znanstveno in profesorsko kariero enako dostopne obema spoloma. Vse to jo je pripeljalo na koledar Ženske, ki navdihujejo Evropo, ki ga je izdal Evropski inštitut za enakost med spoloma. Koledar predstavlja 12 Evropejk in njihove dosežke, s katerimi na različne načine prispevajo k promociji enakosti med spoloma. In doktorica Kajfež Bogatajeva prav za gotovo je taka Evropejka. Leta 2008 jo je za odmevno znanstveno delo na področju proučevanja podnebnih sprememb in veliko predanost varovanju okolja, z redom za zasluge odlikoval predsednik države. istega leta ji je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije podelila nagrado Roža mogota za zasluge pri razbijanju stereotipov o ženskih in moških poklicih in za spodbudo mladim ženskam pri odločitvi za znanstvene in tehnične poklice. Leta 2011 ji je Univerza na Primorskem podelila častni doktorat, dve leti prej pa Univerza v Veracruz v Mehiki medaljo za znanstvene zasluge.

Doktorica Lučka Kajfež Bogataj je redna profesorica na Oddelku za agronomijo Biotehnične fakultete v Ljubljani in izstopa po številu objavljenih del o podnebnih spremembah. V njenem opusu je trenutno 107 znanstvenih, 238 strokovnih in kar 403 poljudnih člankov. Od leta 1996 vodi Center za biometeorologijo na Biotehnični fakulteti. Predava tudi študentom Fakultete za matematiko in fiziko ter Strojne fakultete Univerze v Mariboru.

Od leta 2002 do 2008 je bila članica Mednarodnega odbora za spremljanje podnebnih sprememb pri OZN, ki je leta 2007 – skupaj z Alom Gorom – prejel Nobelovo nagrado za mir. Komentirala jo je takole: »Poudarila bi srčiko te nagrade. Ostale dobijo osebnosti za svoje dosežke, medtem ko je nagrada za mir podeljena problemu in opozarja na njegovo resnost. Za nas je naredila največ, kolikor je lahko; prepoznala je, da je to problem, ki ga moramo resno obravnavati. Vreme ne sme biti naš sovražnik; z znanjem, spoštovanjem in pametnim načrtovanjem ga raje izkoristimo sebi v prid.«

Vse povedano dokazuje, da je cilj doktorice Kajfež Bogataj odličnost, izid le-tega pa je uspeh, ki se kaže v njenem delu in rezultatih. Iz zato gre letošnja Velika nagrada odličnosti in mojstrstva Otočec 2012 pav njej v roke.