E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

Kako se soočati s stresom na delovnem mestu?

Kaj se zgodi, če se v službi vsak dan srečujete s stresnimi dejavniki? Sčasoma lahko kronični delovni stres povzroči psihološki sindrom, poznan kot izgorelost. Dolgotrajna izpostavljenost stresnim dejavnikom povezanim z delom, lahko vpliva na duševno zdravje. Raziskave povezujejo izgorelost s simptomi tesnobe in depresije. V nekaterih primerih je lahko to povod tudi do resnejših težav z duševnim zdravjem.

Visoka stopnja stresa pri delu – in zunaj njega – lahko vpliva tudi na fizično zdravje. Na primer ponavljajoče se sproščanje stresnega hormona kortizola lahko moti imunski sistem in poveča verjetnost za nastanek avtoimunskih motenj, bolezni srca in ožilja ter Alzheimerjeve bolezni. Kronični stres lahko na zdravje vpliva tudi posredno, s poseganjem v aktivnosti kot so vsakodnevno gibanje, uravnoteženo prehranjevanje in spanec.

Stres na delovnem mestu lahko škoduje tudi podjetjem ali organizacijam. Izgorelost zmanjšuje produktivnost, povečuje odsotnost delavcev in fluktuacijo delovnih mest. Vodi tudi do konfliktov med sodelavci, kar povzroča širjenje stresa na delovnem mestu.

Več o veščinah za obvladovanje strahu in tesnobe na delovnem mestu si preberite v naslednjem članku na WELLy spletni strani.

 

 


‹ Nazaj