E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

Zakaj je spanje pomembno?

Ali ste vedeli, da smo v mesecu marcu 2022 praznovali svetovni dan spanja? Letošnji slogan se je glasil "Dober spanec, bister um, vse dobro".

Svetovni dan spanja, ki je letos potekal 18. marca 2022, je mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (WSS) in je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na naše zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja.

Mislite, da ste v zadnjem času dovolj spali? Se lahko spomnite, kolikokrat v zadnjem tednu ste se zbudili brez alarma, spočiti in brez potrebe po takojšnji jutranji skodelici kave? Vznemirjen um je slab vzglavnik in moten spanec prispeva k vsem resnim duševnim težavam, vključno z depresijo, tesnobo in samomorilnostjo.

Dobro spanje pa je ključnega pomena za zagotavljanje kakovostnega življenja, saj prinaša številne koristi za naše zdravje. Kvaliteten spanec zboljšuje našo odpornost in imunske odzive, okrepi vrsto možganskih funkcij, našo telesno pripravljenost in energijsko bilanco, dobrodejno vpliva na naše duševno zdravje in čustveno razpoloženje ter izboljša presnovo telesa.

Več o spanju in nasvetih kako doseči kvaliteten spanec si lahko preberete na WELLy spletni strani.

 

 


‹ Nazaj