E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

PoliMaT Academy TalentCamp 2012


Center odličnosti polimerni materiali in tehnologije (CO PoliMaT) išče ambiciozne dodiplomske in podiplomske študente.

Študentje se lahko prijavite in izkažete pri samostojnem delu na konkretnih izzivih za industrijo, na delavnici 9. in 10. novembra 2012 z vrhunskimi strokovnjaki in mentorji ter sodelujete v izboru najboljših talentov. Zmagovalci bodo svoje delo predstavili 22. novembra 2012 na 2. Mednarodni konferenci Centra odlicnosti PoliMaT znanstveni in industrijski javnosti iz Slovenije, ZDA, Nemcije, Avstrije in Velike Britanije.

Finalisti boste imeli priložnost:
- samostojnega reševanja problema na izbranem področju,
- pridobitve vrhunskega znanja s področja polimernih materialov,
- dela pod mentorstvom vrhunskih raziskovalcev CO PoliMaT in razvojnikov iz gospodarstva.
Zmagovalci boste lahko kandidirali za usposabljanje v ZDA, v raziskovalnem in industrijskem središču za polimere, kjer ima v tehnološkem parku pisarno tudi CO PoliMaT.

Glede na to, kako se boste izkazali, vam bo lahko ponujeno tudi:
- sodelovanje z raziskovalnimi skupinami v CO PoliMaT,
- zaposlitev v CO PoliMaT,
- delo pri industrijskih ustanoviteljih in partnerjih,
- vključitev v nova (startup) podjetja.

Področja, na katera se lahko prijavite
a) Nanopolimerni kompoziti
O polimernih nanokompozitih govorimo, kadar imamo nanodelce ali nanopolnila inkorporirana v polimerni matriks. Lahko so različnih oblik (ploščice, vlakna ali kroglaste oblike), vsaj ena dimenzija mora biti v okviru 1-50 nm. Njihova majhnost bistveno vpliva na lastnosti materialov, ki jih pridelujejo iz njih (npr. večja moč in odpornost proti vročini), kar odpira nove možnosti uporabe v optoelektroniki, medicini, gradbeništvu, barvah, tekstilu, UV zaščiti, senzoriki, sončnih celicah in mnogih drugih področjih.

b) Biopolimeri
Biopolimeri so polimeri, ki jih proizvajajo živi organizmi. Sestavljeni so iz monomernih enot. Poznamo tri vrste: polipeptide, nukleinske kisline in sladkorje. Najpogostejši biopolimer na svetu je celuloza. Uporabni so kot bioplastika, gradbeni material, kirurški vsadki, higienski izdelki, alternativno gorivo in vir energije. Biopolimeri in njihova narava predstavljajo priložnost za reševanje tako obširnih problemov, kot so suša, prekomerno gnojenje in pretirane količine nerazgradljivih odpadnih snovi.

c) Polimeri v medicini
Polimeri so v medicini široko uporabni. Najbolj znana aplikacija polimerov je verjetno kar za inkapsulacijo zdravil in genov, kar omogoči natančno dovajanje na tarčna mesta in njihovo postopno sproščanje. Tak postopek zmanjša strupenost zdravil in hkrati poveča učinkovitost. Tu so še kirurški vsadki, razgradljivi šivi, materiali za zobozdravstvo ter senzorika pri postavljanju diagnoz. V medicini je še vedno veliko priložnosti za rešitve z uporabo polimerov in z njimi povezane vrhunske tehnologije.

Prijave pošljite na: alexis@polimat.si do 14.10.2012.

Prijava naj vsebuje:
1. Osebni podatki, študij
2. Področje prijave:
(a) Nanopolimerni kompoziti,
(b) Biopolimeri in
(c) Polimeri v medicini
3. Motivacijsko pismo z življenjepisom, referencami in ambicijami (ena A4 stran, Arial 11)

Potek in izbor:
1. Strokovna komisija iz Centra odličnosti PoliMaT ter podjetij Helios, Tosama in Educell izmed prijavljenih po področjih izbere 3 skupine finalistov
2. Finalisti 16.10.2012 dobite v samostojno reševanje problem na področju, ki ste ga navedli v prijavi
3. Finalisti se udeležite dvodnevne delavnice

O inštitutu:
CO PoliMaT je bil ustanovljen 8. januarja 2010. Povezuje doslej razpršene kapacitete vodilnih slovenskih raziskovalnih skupin, tako iz javne raziskovalno razvojne sfere, kot tudi iz razvojno uspešnih malih, srednjih in velikih podjetij na področju polimernih materialov in tehnologij. Program raziskav CO PoliMaT tematsko združuje interdisciplinarne raziskave na več prednostnih področjih razvoja: napredni (novi) sintetični kovinski in nekovinski materiali in nanotehnologije, tehnologije za trajnostno gospodarstvo ter zdravje in znanost o življenju.


‹ Nazaj