E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

Sproščanje moči sodelavcev je umetnost, ki jo je vredno osvojiti in gojiti

HRM kot ključni proces TQM, mag. Karmen Gorišek

Spodbujanje zaposlenih kot pogoj uspešnosti organizacij je preprosta in nič nova trditev. mag. Karmen Gorišek Nove so le številne pojavne oblike, ki zajemajo ne le psihološki fenomen motivacije, temveč tudi prenovo procesov in celotne organizacijske arhitekture, da bi se odstranile ovire za prebuditev in sproščanje potenciala zaposlenih. Še bolj kot do sedaj se izpostavlja resnični pomen človeškega dejavnika, daleč od preteklih modnih deklarativnih opredelitev – in - neposredno povezano s kakovostjo, ki je vpeta v strategijo poslovanja.

Ampak ali vemo, da se le 70 do 80 odstotkov strategij uresniči? Vzrok niso neustrezno ali slabi poslovni načrti, temveč ljudje: ali znajo, zmorejo, hočejo. In kadar govorimo o nujnosti sprememb, ponovno govorimo o ljudeh – o njihovi motivaciji in usposobljenosti. Tudi, ko govorimo o novih dimenzijah kakovosti – čim več inovacij, odličnost izvedbe v praksi in percepcija še neizraženih potreb odjemalcev – imamo ponovno v mislih ljudi z znanjem, kompetencami in nabojem inovativnosti. Če imamo »prave« in lojalne ljudi, bodo le ti sposobni učinkovito izrabiti zmogljivosti in odkriti nove priložnosti ter tako preprečiti upadanje uspešnosti. Ali vemo, da 70 do 80 odstotkov nove vrednosti (enak odstotek kot neuresničene strategije!) ustvarijo zaposleni s svojim delom, razumom in ustvarjalnostjo?

Torej, ugotovitev in razlogov za popolnoma spremenjen odnos do kadrov je več kot dovolj. Pristopi na področju HRM (Human Resources Management ali mogoče celo Human Relations Management) so usmerjeni v notranjost organizacij in ljudi, v njeno kulturo in voditeljstvo ter v kompetence sodelavcev.

V okviru študijskih programov Management kakovosti na FOŠ v Novem mestu in še posebej v Poletni šoli, skupaj odkrivamo zaklade, ki so v ljudeh in iščemo rešitve, kako jih čuvati, ohranjati in bogatiti. Tudi v tovrstnem inovativnem pristopu FOŠ udejanja svoje akademsko poslanstvo ter razširja lastno odličnost na svoje študente in tudi na nas predavatelje – kakovostnike, prijatelje in zaveznike v promoviranju odličnosti.

Pridružite se Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu in omrežju njenih poslovnih partnerjev. Ne bo vam žal. Skupaj ponujamo obilico zanimivih poslovnih zgodb in kakovostnih rešitev za razvijanje ustvarjalnih potencialov. Le-teh imamo v naši svetovalni družbi Racio razvoj na pretek. Z veseljem jih bom delila z vami.

Mag. Karmen Gorišek,
lastnica in prokuristka Racia razvoj,
HRM Consultant Senior

 

 

 


‹ Nazaj