E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

Merjenje organizacijske kulture na FOŠ

Na Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu je bila v sklopu izdelave magistrske naloge študentke Sonje Zlobko v letu 2016 prvič izvedena raziskava o merjenju organizacijske kulture na FOŠ. V sklopu izdelave Strateškega načrta FOŠ smo se namreč s Politiko odličnosti poleg poslanstvu, viziji, osrednji sposobnosti in sloganu, zavezali tudi vrednotam naše organizacijske kulture.

Z raziskavo smo želeli preveriti doslednosti in izvajanje usmeritev obstoječe organizacijske kulture FOŠ. Z analizo pridobljenih rezultatov smo želeli preveriti skladnosti organizacijske kulture FOŠ z usmeritvami kulture odličnosti (H1), razliko dojemanja organizacijske kulture med skupinama (H2) ter nazadnje detektirati vrzeli med dejanskim stanjem in želeno vizijo med dvema skupinama (študentje in zaposleni).

Slika nam pokaže sedanje stanje povprečnih ocen skupin za vrednote. Na grafu vidimo, da so za sedanje stanje pri obeh skupinah vrednote vsaj v polovici večje od določene mejne vrednosti 3,5. Izjema je vrednota ustvarjalnost, kar najpreprosteje utemeljimo kot rezultat neuravnoteženosti med razmerjem in količino. Slednja težava se veže na širše polje visokošolskega izobraževanja, pomeni pa, da imajo zaposleni na visokošolskih organizacijah poleg visokih nacionalnih normativov pedagoških dejavnosti in drugih obštudijskih dejavnostih vezanih na pedagoško delo, tudi obvezno raziskovalno delo. Zaradi količine dejavnosti, se velikokrat pozna pomanjkanje kakovostnih raziskav. Tudi splošno velja, da zaradi prevelike količine upade kakovost dela nasplošno. Vse to rezultira v upadu profesionalnega, nenazadnje tudi osebnega, razvoja. Slednje vpliva na upad notranje motivacije zaposlenih, ki je ena izmed bistvenih procesov pri ustvarjalnosti, ko ta upade, se dejavnost kaže z nižjo stopnjo ustvarjalnosti.

Več o raziskavi si lahko preberete v Poročilu o merjenju organizacijske kulture na FOŠ v letu 2016.


‹ Nazaj