E-učilnica E-indeks Slovensko English

Študij kot priložnost za proslavljanje dosežkov

Smo v obdobju svetovnega prvenstva v alpskem smučanja kjer Tina Maze niza zmago za zmago. To so prijetna doživetja za nas gledalce, še prijetnejša pa so za našo šampionko, ki tako z zmagoslavji potrjuje pravilnost in uspešnost njenih treningov ter smiselnost marsikaterih odrekanj. Odličen rezultat vrhunskega športnika je vedno posledica njegove odlične psihofizične pripravljenosti in ugodnega spleta okoliščin. In to se naši Tini sedaj dogaja. Ko si komaj uspe ogledati pravkar priborjeno medaljo, že mora razmišljati o naslednji tekmi in s tem priložnosti za novo dokazovanje. Dan za dnem in leto za letom.

In kašno povezavo oziroma analogijo lahko prepoznamo med odličnimi športniki in odličnimi študenti?

Tudi študentje ste kot vrhunski športniki. Opravljanje obveznosti pri predavanjih in vajah je vaš trening. Po določenem obdobju tega vašega treninga se odpravite na izpit, ki ga lahko vizualizirate kot tekmo – kot priložnost za doseganje vašega osebnega maksimuma. In vam uspe. Tako kot Tino Maze ob prejetju medalje prevzamejo prijetni zmagoslavni občutki, tako tudi vas ob uspešnem opravljenem izpitu preplavijo prijetni občutki zavedanja, da ste dosegli osebno zmago. In tako tekom študijskega leta študirate oziroma trenirate in opravljate izpite oziroma se odpravljate na tekmovanja.

Tako kot uživajo športniki pri treningih in na tekmovanjih, lahko uživate pri študiju in na izpitih tudi vi. To je stvar vaše odločitve.

Lahko pa vaš študij vizualizirate tudi v slogu vrhunskih športnikov. Ti svoje športne dosežke načrtujejo v sklopu olimpijskih ciklusov oziroma v ciklusih svetovnih prvenstev. Tako lahko vsako leto študija pojmujete kot pripravo na svetovno prvenstvo oziroma olimpijske igre – torej kot pripravo na blesteč in zmagoslaven zagovor vaše diplomske, magistrske ali doktorske naloge.

Vsakemu od vas in vsem skupaj želim obilico študijskih oziroma športnih užitkov.

izr. prof. dr. Boris Bukovec,
dekan

3BmThEcTHNk