E-učilnica E-indeks Slovensko English
Več o vpisu >>Več o poletni šoli >>

Novice

Poučuješ slovenščino? Želiš poučevati? Se želiš naučiti slovenščine?

Dandanes je veliko študentov iz tujine, ki želijo študirati v Sloveniji. Slednja namreč nudi veliko kvantiteto in kvaliteto študijev, ki pa seveda v večini potekajo v slovenščini.

Slovenščina je zahteven jezik ima namreč 6 sklanjatev, 3 slovnične spole, spreminjanje končnic glede na sklanjatve in spol, glede na vrsto časa, ima tudi dvojino (kot skoraj edini jezik v Evropi), ki marsikaterega tujca bega. Zato smo študenti različnih smeri v sodelovanju s Fakulteto za organizacijske študije v Novem mestu in z Zavodom Boter v projektu ¨SITUS - Socialna integracija tujih študentov v lokalno okolje˝ odprli dve novi spletni učilnici.

Prva se imenuje SITUS - samostojno učenje slovenščine in je namenjena tistim ki se učijo slovensko. V njej najdejo različne primere izpitov, delovne liste, vaje, prav tako pa lahko navežejo stik s tistimi, ki se učijo slovensko ali pa le-to poučujejo. Spletna stran oz. skupina je bila ustanovljena z namenom, da se učeči se med seboj najdejo, si pomagajo in da se po želji tudi družijo. Pomembno namreč je, da kot tujec v državi lahko najdeš skupino, s katero se lahko poistovetiš in ti člani lahko pomagajo tako pri učenju jezika kot tudi pri različnih zagatah (npr. iskanje primerov izpitov iz slovenščine, izpolnjevanje različnih dokumentov za urade, izpolnjevanje prijavnice za fakulteto ipd.).

Druga se imenuje SITUS - pomoč pri poučevanju slovenščine in je namenjena vsem, ki pomagajo pri poučevanju slovenščine. Večinoma so to prostovoljci, ki delajo pri Zavodu Boter, ali pa so kako drugače vključeni v prostovoljno delo. Spletna stran ponuja zbirke različnih delovnih listov, primere izpitov iz slovenščine in veliko priročnikov za učenje slovenščine (ali pa vsaj povezave do njih). Skupina je namenjena boljši komunikaciji in medsebojni pomoči med tistimi, ki poučujejo slovenščino tujce. Več glav namreč več ve, mar ne?

Vsi, ki ste se našli v katerem koli opisu zgoraj (kot učeči se slovenščine ali pa kot prostovoljci) ali pa bi radi na novo začeli delati kot prostovoljci, ste več kot dobrodošli, da se pridružite za to namenjeni skupini:

 


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

         

 


‹ Nazaj