E-učilnica E-indeks Slovensko English

HEARD - Vpliv covida-19 na raznolike demokratične perspektive skozi perspektivo spola (ang: The impact of COVID-19 crisis on diverse democratic perspectives through gender perspective)

 

Tip projekta: Projekt po razpisu CERV-2022-CITIZENS-CIV (Call for proposals on citizens’ engagement and participation)

Tema: CERV-2022-CITIZENS-CIV

Vrsta ukrepa: CERV-LS

Številka predloga: 101080161

Status: Odobren

Trajanje: 01. 11. 2022 - 31. 10. 2024

Spletna stran projekta: heard-project.eu

 

OPIS IN CILJI PROJEKTA:

V sklopu projekta se bomo osredotočili na vpliv epidemičnega obdobja covida-19 na demokratično razpravo, uživanje temeljnih pravic ter na delo in življenje žensk z vidika enakosti spolov.

Pandemija covida-19 je vplivala na naša življenja na več načinov in se pokazala v številnih nezaželenih oblikah, kot je negativen vpliv koronavirusa na življenja posameznikov, povzročitve številnih smrti, negativen vpliv na svetovno gospodarstvo in zaposlovanje, ter na kakovost življenja v družbi v obliki omejitev socialnih pravic, kot so pravica do zaščite pred revščino in socialno izključenostjo, pravica do stanovanja in izobraževanja ter omejitev zdravstvene oskrbe.

Prav tako smo lahko opazili različne odzive na demokratične razprave in uživanje temeljnih pravic v različnih državah Evrope. Vpliv je bil še izrazitejši z vidika spola, saj so, kot so zapisali Združeni narodi (2020), »od zdravja do gospodarstva, varnosti do socialne zaščite, negativni vplivi covida-19 na ženske in dekleta izrazitejši zgolj zaradi njihovega spola«. V skladu z navedenimi pripombami je bistvenega pomena, da projekt usmerimo v navedeno smer razprave v različnih partnerskih državah, da bi se izognili podobnim situacijam v prihodnjih pandemičnih situacijah, ki se bodo, če izhajamo iz zgodovinskih izkušenj, nedvomno ponovile.

 

REZULTATI PROJEKTA:

Projekt spodbuja državljane in prebivalce Evropske Unije k vključevanju v demokratično sooblikovanje le-te z deljenjem pogledov na (ne)ustreznost ukrepov posameznih držav članic v času pandemične situacije covida-19.

 

VPLIV COVIDA-19 NA DEMOKRATIČNO RAZPRAVO – ŽELIMO SLIŠATI VAŠ GLAS

V sklopu projekta bomo zato potrebovali vaš odziv. Zanimalo nas bo namreč, kakšno je bilo vaše stališče glede vključenosti prebivalcev in državljanov Slovenije v demokratično debato v času pandemije covida-19, ali so bili po vašem mnenju posegi v človekove pravice, ki smo jim bili priča, sorazmerni in upravičeni, ter ali menite, da je večji del obremenitev v času pandemije covida-19 pripadel ženskemu spolu ali ne. Z namenom, da vam predstavimo, kako lahko sodelujete pri anketnem vprašalniku in vseh nadaljnjih aktivnostih, bomo v januarju 2023 izvedli tudi predstavitveni dogodek projekta.

V kolikor se prepoznate kot ciljna skupina projekta in bi želeli sodelovati pri projektnih aktivnostih, nas kontaktirajte preko elektronskega naslova projektna-pisarna@fos-unm.si.

 

SKLOP DOGODKOV "BE HEARD" - BODITE SLIŠANI 

Ali ste imeli občutek, da v času pandemije covida-19 niste bili slišani? Kakšno je vaše stališče glede upravljanja pandemije covida-19 v Sloveniji? Vabimo vas k sodelovanju na sklop dogodkov BE HEARD.

V sklopu projekta HEARD, Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu organizira 3 dogodke na 3 različne teme:

S prijavo na dogodke 𝗕𝗘 𝗛𝗘𝗔𝗥𝗗 boste imeli možnost izraziti svoje poglede glede ustreznejšega naslavljanja izzivov, ki izhajajo iz pandemičnih razmer v povezavi z demokratično razpravo, uživanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uravnoteženostjo razmerja med delom in življenjem žensk.

Prijave:

Zdaj je vaša priložnost, da se vas sliši. Bodite glas kritike in glas sprememb za našo skupno boljšo prihodnost!

Vljudno vabljeni!

VABILO

 

SODELOVANJE V ANKETAH

Vabimo vas k sodelovanju v anketah, kjer boste imeli priložnost izraziti svoje mnenje o tem, kako se je po vašem mnenju Slovenija spopadla z epidemijo covida-19.

Omenjene razprave in vaši odgovori v anketah nam bodo omogočili, da poiščemo ustreznejše rešitve, kako bi se lahko družba in vlada ustrezneje odzvali na podobno epidemično situacijo v prihodnje.

VABILO

Bodite slišani! #BE HEARD

 

PARTNERJI:

• FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU, Slovenija (koordinatorji)

• ASSOCIAZIONE INCO - MOLFETTA APS, Italija (partnerji)

• INSTITOUTO ANAPTIXIS EPICHEIRIMATIKOTITAS ASTIKI ETAIREIA, Grčija (partnerji)

• CBE SUD LUBERON - VAL DE DURANCE, Francija (partnerji)

• COMUNE DI VIMERCATE, Italija (partnerji)

• FONDATSIA ZA PREDPRIEMACHESTVO, KULTURA I OBRAZOVANIE, Bulgarija (partnerji)

• NORDIC DIASPORA FORUM, Švedska (partnerji)

• AYUNTAMIENTO DE MISLATA Španija (partnerji)

• FAJUB - FEDERAÇÃO DAS ASSOCIAÇÕES JUVENIS DO DISTRITO DE BRAGA, Portugalska (partnerji)

• CENTRE FOR ADVANCEMENT OF RESEARCH AND DEVELOPMENT IN EDUCATIONAL TECHNOLOGY LTD-CARDET, Ciper (partnerji)