E-učilnica E-indeks Slovensko English

HEARD - Vpliv covida-19 na raznolike demokratične perspektive skozi perspektivo spola (ang: The impact of COVID-19 crisis on diverse democratic perspectives through gender perspective)

 

Tip projekta: Projekt po razpisu CERV-2022-CITIZENS-CIV (Call for proposals on citizens’ engagement and participation)

Tema: CERV-2022-CITIZENS-CIV

Vrsta ukrepa: CERV-LS

Številka predloga: 101080161

Status: Odobren

Trajanje: 01. 11. 2022 - 31. 10. 2024

Spletna stran projekta: heard-project.eu

 

OPIS IN CILJI PROJEKTA:

V sklopu projekta se bomo osredotočili na vpliv epidemičnega obdobja covida-19 na demokratično razpravo, uživanje temeljnih pravic ter na delo in življenje žensk z vidika enakosti spolov.

Pandemija covida-19 je vplivala na naša življenja na več načinov in se pokazala v številnih nezaželenih oblikah, kot je negativen vpliv koronavirusa na življenja posameznikov, povzročitve številnih smrti, negativen vpliv na svetovno gospodarstvo in zaposlovanje, ter na kakovost življenja v družbi v obliki omejitev socialnih pravic, kot so pravica do zaščite pred revščino in socialno izključenostjo, pravica do stanovanja in izobraževanja ter omejitev zdravstvene oskrbe.

Prav tako smo lahko opazili različne odzive na demokratične razprave in uživanje temeljnih pravic v različnih državah Evrope. Vpliv je bil še izrazitejši z vidika spola, saj so, kot so zapisali Združeni narodi (2020), »od zdravja do gospodarstva, varnosti do socialne zaščite, negativni vplivi covida-19 na ženske in dekleta izrazitejši zgolj zaradi njihovega spola«. V skladu z navedenimi pripombami je bistvenega pomena, da projekt usmerimo v navedeno smer razprave v različnih partnerskih državah, da bi se izognili podobnim situacijam v prihodnjih pandemičnih situacijah, ki se bodo, če izhajamo iz zgodovinskih izkušenj, nedvomno ponovile.

 

REZULTATI PROJEKTA:

Projekt spodbuja državljane in prebivalce Evropske Unije k vključevanju v demokratično sooblikovanje le-te z deljenjem pogledov na (ne)ustreznost ukrepov posameznih držav članic v času pandemične situacije covida-19.

 

 

 


PARTNERJI:

• FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU, Slovenija (koordinatorji)

• ASSOCIAZIONE INCO - MOLFETTA APS, Italija (partnerji)

• INSTITOUTO ANAPTIXIS EPICHEIRIMATIKOTITAS ASTIKI ETAIREIA, Grčija (partnerji)

• CBE SUD LUBERON - VAL DE DURANCE, Francija (partnerji)

• COMUNE DI VIMERCATE, Italija (partnerji)

• FONDATSIA ZA PREDPRIEMACHESTVO, KULTURA I OBRAZOVANIE, Bulgarija (partnerji)

• NORDIC DIASPORA FORUM, Švedska (partnerji)

• AYUNTAMIENTO DE MISLATA Španija (partnerji)

• FAJUB - FEDERAÇÃO DAS ASSOCIAÇÕES JUVENIS DO DISTRITO DE BRAGA, Portugalska (partnerji)

• CENTRE FOR ADVANCEMENT OF RESEARCH AND DEVELOPMENT IN EDUCATIONAL TECHNOLOGY LTD-CARDET, Ciper (partnerji)