E-učilnica E-indeks Slovensko English

Animacija

Društvo ekonomistov Dolenjske in Bele krajine
ter
Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu
v sodelovanju z
Ministrstvom za šolstvo in šport Republike Slovenije
Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije
Uradom Republike Slovenije za meroslovje
Slovenskim združenjem za kakovost
Slovensko fundacijo za poslovno odličnost
Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine
Mestno občino Novo mesto
Univerzitetnim in raziskovalnim središčem Novo mesto

21. in 22. maja 2009 v Hotelu Šport na Otočcu

organizirata

21. mednarodni forum odličnosti in mojstrstva

in Konferenco zmagovalcev z naslovom

Uveljavljanje univerzalne odličnosti kot odgovor na izzive sedanjosti in prihodnosti

(Države gostje Foruma –  Norveška, Švedska, Danska , Finska)

Zgoraj omenjene institucije bodo 21. in 22.05.2009, na Otočcu organizirale že 21. Forum odličnosti in mojstrstva. Tema bo posvečena aktualnim problemom medkulturnega in medcivilizacijskega sodelovanja, enakopravnosti med spoloma ter iskanju priložnosti, ki jih strategija odličnosti ponuja za sožitje med gospodarstvi in narodi. Veseli smo, da bo  Forum 2009 ponovno obogaten s Konferenco zmagovalcev EFQM - Winner's conference.

Tako imenovani »Mednarodni otoški Forumi odličnosti in mojstrstva« so se v strokovni in tudi drugi javnosti afirmirali z novimi, inovativnimi pristopi in iskanji, ki naj pripomorejo k uspešnemu gospodarjenju in vrhunskim poslovnim izidom ter k odličnosti življenja in dela. Iskanja  so bila vedno povezana tudi s tem, kako naše življenje narediti kakovostnejše in kako ga izboljšati. V tem smislu je bil vedno dan velik poudarek simbiozi ekonomije in kulture. V sedanjem času pospešene globalizacije in izjemno hitrih sprememb na vseh področjih znanosti je bilo zlasti veliko časa posvečeno vprašanju  človeku prijazne rasti, razvoja in napredka. Vseskozi je bila prisotna tudi misel, da je za uspešno gospodarjenje potrebna tudi vizija odličnosti in mojstrstva ter tudi konkretne akcije za njuno uveljavitev v praksi. V dvajsetih Zbornikih, ki so izšli ob dosedanjih Forumih, je veliko naših in tujih vrhunskih znanstvenikov, pa tudi praktikov, strnilo svoja razmišljanja o najpomembnejših vprašanjih sedanjega časa in prihodnosti ter dalo tudi napotke in sprožila za  uveljavljanje odličnosti in mojstrstva.

Dosti je načel in poudarkov, ki jih moramo upoštevati pri uveljavljanju univerzalne odličnosti in mojstrstva. Veliko različnih znanj moramo posedovati, če hočemo biti vrhunski. Pri tem pa nam velikokrat pomaga tudi ustrezen pristop oziroma miselna naravnanost. Majhna in preprosta iskrica-misel velikokrat vodi do odličnosti in mojstrstva. Pri tem pa je treba upoštevati ter graditi kulturo oziroma sistem vrednot medsebojnega zaupanja, spoštovanja in sodelovanja; nenehno se moramo izobraževati in iskati najboljše trajnostne rešitve na svetovni ravni.

Ta izhodišča smo pri snovanju našega enaindvajsetega Foruma razumljivo upoštevali in med drugimi nanj povabili  tudi spoštovane goste iz Švedske, Norveške, Finske in Danske,  ki bodo prikazali svoje poti odličnosti in mojstrstva. Te poti bi lahko imenovali tudi skandinavski model. Le ta ima zelo veliko elementov, ki so pomembni gradniki univerzalne odličnosti. Trdno namreč verjamemo, da je potrebno in nujno  tudi v sedanjih globalizacijskih razmerah in stiskah iskati in potrjevati  univerzalne vzorce za zdravo življenje in uspešno delo, ki bodo v korist vsem gospodarstvom in narodom.

Našim spoštovanim obiskovalcem želimo dati  nekaj svežega, kar jim bo dalo nov elan in vitalnost. Nekaj na prvi pogled majhnega in preprostega, kar pa ima strateško gledano veliko moč, pomembno sprožilo,vsebino in sporočilo. Vemo, da se vse začne s prvim korakom, ki pa mora biti storjen v pravo smer in vsestransko pretehtan. Kako ta prvi korak potrpežljivo in vztrajno ponavljati in ga istočasno tudi bogatiti, to je bistvo poti k odličnosti in mojstrstvu. Kljub neštetim pastem in težavam.

Na poti k  univerzalni odličnosti in mojstrstvu ni nikoli konca. Ko že mislimo, da smo prišli do tja, se nam odprejo nova vrata in okna.         

Ne samo gola ekonomska rast, temveč razvoj, ki je povezan  s kulturnimi in drugimi sestavinami, to je velelnik sedanjosti in še bolj prihodnosti. Napredek torej, ki bo uravnoteženo uveljavljal sožitje ekonomije, kulture, ekologije in drugih znanosti in kateremu cilj je človekov razvoj.

Referati in celotno dogajanje na Forumu bodo povezani s sintagmo »več in bolje«, ki je temelj rasti, razvoja in napredka ter filozofijo «in - in«, ki je vsebinska podlaga inovativnosti in jo  gojimo na naših Forumih že od samega  začetka.

Zgodovina nas uči, da je možno sožitje med takoimenovanimi »malimi in velikimi  narodi«, kar velja še zlasti za področje ekonomije. Tudi  »mali narodi« so bili velikokrat nosilci  pomembnih zamisli in izvajalci dejanj, ki so daleč presegli njihovo siceršnjo maloštevilnost in ozemlje. Prepričani  smo, da lahko  skupno marsikaj naredimo za to, da bo svet v naslednjih zaostrenih letih vsestransko boljši in tudi ekonomsko uspešnejši. V tem okviru nam lahko kot primeren pripomoček služi tudi teorija in praksa univerzalne odličnosti ter mojstrstva.

V okviru 21. Foruma odličnosti in mojstrstva bomo tudi letos, slavnostno podelili  Veliko nagrado odličnosti in mojstrstva, ki je pridobila velik prestiž. Dobila jo bo osebnost, ki v sebi združuje vrednote humanosti in izjemne univerzalne uspešnosti.

Glede na to, da  na Otočcu obravnavamo ter raziskujemo kako uveljavljati odličnost in mojstrstvo, bomo  dopolnili dokument, ki smo ga  kot osnutek poimenovali  »Otoška strategija univerzalne odličnosti in mojstrstva.« Na osnovi pridobljenih pripomb in dopolnitev ga bomo preimenovali v predlog in ga posredovali zainteresiranim.  Z njim bomo poizkušali dati dodaten zagon univerzalni odličnosti in mojstrstvu. Ta naj bi postala eden pomembnih dejavnikov medsebojnega sodelovanja med državami in narodi ter pomemben motivator rasti tega sožitja.

Prav tako pa bomo  podelili Nagrado tistemu  podjetju, ki je v preteklem letu zaposlilo največ novih  sodelavcev na našem območju. Polno zaposlenost  razumemo kot veliko in dragoceno vrednoto, brez katere ne moremo govoriti o odlični ekonomiji oziroma odlični družbi.  

Na Forum so vabljeni vsi tisti, ki želijo obogatiti svoja znanja iz menedžmenta,  ravnanja s časom, ekonomije, organizacije, ekologije, kulture, psihologije, sociologije, ravnanja z ljudmi, motiviranja, komuniciranja z javnostmi ter drugih znanj, ki so potrebna za uveljavljanje vrhunske  kakovosti, odličnosti, mojstrstva.

Živimo in delujemo v izjemno zahtevnih časih. Od nas vseh je odvisno, kako bomo postavili solidne temelje za našo sedanjost, zlasti pa za našo prihodnost. Le-ta nas bo sodila po našem, zlasti strateškem razmišljanju in delovanju. Zato se bomo organizatorji 21. Foruma odličnosti in mojstrstva potrudili, da bosta 21. in 22. maj 2009 posebna in izjemna dneva, polna  radosti, spodbud in inovativnih zamisli.

V imenu programskega in organizacijskega odbora

dr. Janez Gabrijelčič

Novo mesto, 6.12.2008