E-učilnica E-indeks Slovensko English

1. velika nagrada odličnosti in mojstrstva, leto 1998

1. velika nagrada odličnosti in mojstrstva, leto 1998Prejemnik: g. Leon Štukelj

Obrazložitev:

Dobitnik prve nagrade odličnosti in mojstrstva je bil olimpionik Leon Štukelj. Njegov bogat prispevek k splošni kulturi in prepoznavnosti slovenskega naroda in visok nivo odličnosti in mojstrstva v njegovem življenju in delovanju je pospešil naš razvoj.

V naših odločitvah, analizah, elaboratih, pravilih in dejanjih ima že dolgo svoje trajno mesto kultura kot končni cilj in smoter zaradi katerega ustvarjamo in živimo. Za tako ravnanje imamo Slovenci nemalo vzgledov in prav, olimpionik Leon Štukelj, je v naših mislih, tako kot v mislih vseh svetovljanov, ideal mojstrstva in odličnosti, ki se mu želimo približati s svojimi dejanji in obnašanjem tudi ekonomisti. S svojimi življenjskimi načeli in dosežki je ponesel sloves svojega naroda po vsem svetu in s tem veliko pripomogel k njegovemu duhovnemu in gospodarskemu napredku.

Leon Štukelj se je pred sto leti rodil v Novem mestu pozneje pa kot sodnik deloval v Mariboru. Telovaditi je začel v Novomeškem Sokolu in bil na svetovnih tekmovanjih osemkrat prvi, štirikrat drugi in petkrat tretji. Sodeloval je na treh olimpijskih igrah in postal olimpijski prvak z zlato medaljo v telovadbi, na drogu in na krogih, srebrno medaljo na krogih, bronasto medaljo v mnogoboju in še eno bronasto medaljo kot član tekmovalne vrste, ki se je uvrstila na tretje mesto. Doživetja je tudi popisal v avtobiografiji Mojih sedem svetovnih tekmovanj. Gospod Štukelj je bila velika in spoštovana osebnost sveta, eden najboljših poznavalcev razvoja, padcev in uspehov olimpijskega gibanja ter simbol vztrajnosti, prizadevnosti ter trdoživosti.